Fjölskyldan öll í Uppsölum
Ca. 1260: Uppsala Domkyrkas grundläggande. Sverige är ett katolskt land under medeltiden.
1435: Domkyrkan invigs på tredjedag pingst
1593: Uppsala möte antar den lutherska bekännelsen. Svenska kyrkan blir en evangelisk-luthersk kyrka.
1702: Efter branden 1702 återuppbyggs under 1700-talet Domkyrkan i barockstil, med bland annat ny altaruppsats och predikstol.
Kvarnfallet í Uppsala
Botaniska trädgården Uppsala är den äldsta botaniska trädgården i Sverige. Den anlades 1655 av universalgeniet Olof Rudbeck den äldre professor i medicin. Då låg trädgården mitt inne i Uppsala, i stadsdelen Svartbäcken nära Fyrisån (bilden). I trädgården kunde medicin-studenterna lära sig botanik och studera medicinalväxter. Mot slutet av 1600-talet fanns mer än 1800 växtarter i trädgården, många odlades för första gången i Sverige till exempel potatis.Läget nära Fyrisån var olämpligt för trädgårdsodling till följd av ständiga översvämningar. Mot slutet av 1700-talet hade trädgården dessutom blivit trångbodd. År 1787 donerade därför Gustav III Uppsala slottsträdgård till universitetet att användas som ny botanisk trädgård. Slottsträdgården var en barockträdgård, ritad av arkitekten Carl Hårleman på 1750-talet. Kungen donerade också pengar till att uppföra Linneanum, den byggnad där Botaniska trädgårdens orangeri finns.
Trädgården fungerar idag också som ett levande växtmuseum med mer än 100 000 besökare om året.
Ofvandahls Uppsala
1901 var året då Nobelprisen för första gången delades ut och också året då Erik Andersson ändrade sitt namn till Erik Ofvandahl efter hembyn i Dalarna. Konditoriets nya namn blev Ofvandahls konditori.
ider komma och gå men Ofvandahls bestå. Här har Hjalmar Bergman och Karin Boye druckit sitt kaffe. Gustaf Fröding, Prins Eugen och Gunnar Wennerberg har funderat på livet sittande i de plyschklädda sofforna. Politiker, ärkebiskopar och snickare. Alla har de varit på Ofvandahls konditori.
Fyrisån vid Fjellstedska Uppsala
Danmarks kyrka
Kyrkan nämndes för första gången 1291. I närheten av kyrkan finns ett tiotal runstenar som har kristen text och kors inristat. Danmarks kyrka är en tegelkyrka vars äldsta delar är från 1300-talet. På slutet av 1400-talet fick kyrkan i stort sett det utseende som den har i dag.
I kyrkans äldre del finns målningar av Johannes Rosenrod - samme målare som gjort den välkända utsmyckningen av Tensta kyrka. De yngre valven och väggarna har målats av Albertus Pictor (Albert Målare) eller några av han
Funbo kyrka
Kyrkan uppfördes i romansk stil av gråsten omkring 1200, kanske i slutet av 1100-talet.
De sevärda väggmålningarna utfördes i mitten av 1400-talet.
Funbo kyrka
Fjölskyldugudthjónusta í Mikaelskyrkan.
Skírn í Mikaelskyrkan.
Sunnudagaskóli í Mikaelskyrkan.
Fredrik W Sidwall Uppsala. Han blev 87 år (1913-11-17 2001-10-15)
Råbyvägen är en större och viktig genomfartsled i Uppsala. I ena änden ansluter den till Luthagsesplanaden vid Luthagsbron och där korsar den Svartbäcksgatan och Kungsgatan. Den korsar Tycho Hedéns väg och fortsätter sedan till korsningen mellan Österleden och Bärbyleden.
Väktargatan Uppsala ca 1970
Á göngutúr um baeinn Uppsala domkyrka (mynd tekin frá höllinni)
Jóna og Erlendur ásamt mömmu sinni Erlu
ì sumarbústad hjá vinum: Fjöskylda Sam Dahlgren.
Jóna, Guðrún, Guðjón og Búi horfa yfir Svandammen upp að höllinni í Uppsölum á haustdegi
Guðrún, Jóna, Guðjón, Erlendur og Búi við Kantorsgötuna í Uppsölum
Sten Sturemonumentet är ett monument i granit utfört av Carl Milles beläget på Kronåsen i Uppsala.
Guðrún, Erlendur, Jóna og Guðjón.
Borgargarður (Stadsträdgården) í Uppsölum á sumardegi
På 1500-talet anlades en humlegård på några betesvallar nedanför Uppsala slott. Platsen skulle sedan under många hundra år framåt användas för odling, bete och som lertäkt.
Under slutet av 1800-talet, mycket tack vare landshövding Robert von Kraemer samt Trädplanteringskommittén, anlades början till den förnäma park vi känner som Stadsträdgården idag.
Hadar og Anna Vesby ásamt
Gudjón og Erlendur ungir skidakappar.
Erlendur á skíðum
Kristján á vetrardegi 1965.
Elsa Molander stúdent frá Lundellska skolan í Uppsölum ásamt bróður sínum Bengt
Valborg 30 april Uppsala
1968: Kyrkornas Världsråds fjärde generalförsamling, med tema Liv och Fred, hålls i Uppsala.
Midsommarstången, Disagården Gamla Uppsala
Disagården är ett museum för uppländsk bondekultur som skildrar de välbärgade slättböndernas levnadsförhållanden under 1800-talets senare del. Ett besök på Disagården är som att förflytta sig över hundra år bakåt i tiden. Hus och gårdar är inredda och på det stora grönområdet finns olika lantrasdjur, kål- och kryddgård samt en samling äldre mälardalsäpplen
Erla og börn
Gunillaklockan
Sista april firar vi vårens ankomst, och det allra mest i studenternas Uppsala. Firandet pågår hela dagen enligt speciella traditioner, med grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagning, champagnegalopp – och på kvällen samlas man kring Gunillaklockan vid Uppsala slott, där Allmänna Sången sjunger klassiska vårsånger och Curator Curatorum talar. Det är en tradition sedan 1820-talet.nder tidigt 1800-tal började studenterna gå upp till Slottsbacken på kvällen för att se på uppsalaslättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Så småningom blev det också sed att man skulle utbringa ett leve för kungen och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren. I slutet av 1800-talet var ceremonien fullt utvecklad, hela studentkåren tågade upp och så blev det regel att studentkårens vice ordförande skulle hålla vårtalet. Detta ofta mycket uppmärksammade tal har sänts i radio sedan 1926 (med ett enda undantag, 1951). Men sedan 1971 är det curator curatorum som håller talet. Gunillaklockan ringer klockan 21 och Allmänna Sången medverkar fortfarande.
Fyrisån i Uppsala.
SvandammenDammen anlades på 1500-talet, då området fungerade som slottspark. Under 1800-talet var området ett av Uppsalas populäraste promenadstråk, och vid Svandammen ligger även den anrika restaurangen Flustret. Under större delen av 1800-talet hette dammen Kungsdammen, för att på 1886 års stadsplan heta Slottsdammen. Det namnet förekommer även i 1961 års stadsplan, dock användes namnet Svandammen även tidigare
Gamla Uppsala är ett historiskt område i Uppland i Gamla Uppsala socken, Uppsala kommun i Uppsala län. Där finns bland annat de berömda Uppsala högar och Gamla Uppsala kyrka, som har varit både domkyrka och ärkebiskopssäte
Búi Þorvaldsson, Jóna Erlendsdóttir og Erlendur Búason
Sigríður Eiriksdóttir og FInnbogi Rútur Þorvaldsson
Heimsókn í Uppsölum: Hildur, Kristján og Erlendur, Jóna, Guðjón, Guðrún og Búi
Guðrún Kristjánsdóttir að spila í lúðrasveit tónlistaskólans i Uppsölum
Í sumarhúsi Sam Dahlgrens og fjölskyldu.
Sam Dahlgren.
Gamla Uppsala
De tre största gravarna kallas Kungshögarna. De har tidigare tillskrivits gudarna Oden, Tor och Frej. Birger Nerman argumenterade för att de tillhörde tre sveakungar som nämns i Ynglingatal – Adils, Aun och Egil. Nu kallas de Västhögen, Mitthögen och Östhögen efter sin geografiska placering. Västhögen ansågs vara Tors, Östhögen Odens och Mitthögen Frejs.
Horft till Uppsala frá Gamla Uppsala
Carolina Rediviva (Háskólabókasafn)
Valborg 30 april
Carolina Rediviva, ett bibliotek och en byggnad i Uppsala, till vilken grunden lades 14 juni 1817. Officiell byggstart var 19 oktober 1819 och inleddes av kung Karl XIV Johan, och vars officiella öppnande skedde kl. 12 middag 10 oktober 1841.
Carolina Rediviva is the oldest and largest university library building in the country. It is also the site where the Codex Argenteus and the Cancionero de Upsala are kept.
1477: Uppsala universitet grundas av ärkebiskop Jakob Ulfsson
Uppsala Universitet á vordegi.
Uppsala Universitet að vetrardegi
Geijer var professor i historia vid Uppsala universitet från 1817 och blev 1824 ledamot av Svenska Akademien. Han var vidare rektor för Uppsala universitet under åren 1822, 1830, 1836 och 1843–1844. Som representant för universitetet var han ledamot av prästeståndet vid riksdagarna 1828–1830 och 1840–1841. Han var vidare medlem av Götiska förbundet och redaktör för dess tidskrift Iduna.
Om sina intresseområden skriver Geijer själv: "Med fem saker har jag befattat mig - ivrigt, om ej med framgång - filosofi, historia, vältalighet, poesi och musik. - Det är de fem fingrarna på min hand, vilka jag i ärlig slöjd uppövat och av vilka jag ej vill uppgiva någondera
Fyrisån um vor
Fyrisån í maí
Fyrisån är Upplands längsta å, längd 80 km.
Namnet Fyrisån skapades under senare delen av 1600-talet av främst Olof Rudbeck, innan dess hette den Salaån.
Linnéträdgården är en rekonstruktion av hur Linnés botansiak trädgård såg ut i mitten av 1700-talet. Här gjorde Carl von Linné vetenskapliga iakttagelser och undervisade studenter
Kristján skírir Atla Guðjónsson í Gottsunda kirkju í Uppsölum
Erla, Sara Arndís og Bengt Thure Molander
Skirn Söru Arndísar. Kristján afi skírði. Stórasystir Salome Þuridur er með, 1986
Salome og Sara i Uppsölum
Beng-Thure och Eva Molander á kaffistund
Salome Þuriður eftir danssýningu
Kristján ásamt barnabarni sínu Söru Arndísi heima hjá henni í Uppsölum
Sara stúdent 2004; Jóna, Kristján og Parviz.
Akbar, Kristján og Örn að ræða málin, júni 2004
Kaffistund i Uppsölum
Höllin i Uppsala á vordegi
Uppsala idag september 2013
Dómkirkjan í Uppsölum. Erkiengillinn Gabriel vakar yfir borginni
Den vackra ängeln uppe på taket på Uppsala domkyrka är ängeln Gabriel eller av den lokala humorn kallad ”Sankta Cementa”. Det är en av de få delar som är kvar av efter en ombyggnad man gjorde i slutet av 1800-talet. Från början fanns det faktiskt två änglar uppe på taket men den ena ”försvann”.
Islandsfallet
Guðjón og Harpa promoveras við Uppsala háskóla 2008
Promovering Guðjóns og Hörpu við Uppsala Universitet 2008
Salome Þuriður og Folke Remén 4 júli 2009 í Helga Trefaldighets Kyrka
Ættingjar í brúðkaupi Salome og Folke 4. júli 2009, Helga Trefaldighets kyrka i Uppsölum